6 Şubat 2015

İÇLİ KÖFTE


merhaba blog arkadaşlarım bugünde yeni bir tarifle karşınızdayım...
içli köfte benim çok sevdiğim bir yemektir yapımı her ne kadar zor gibi gözükse de benim için sadece yoğurma kısmı biraz zahmetli :) gelelim tarifine

MALZEMELER
dışı için
1.5 su bardağı ince bulgur (esmer olmasını öneririm)
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağından bir parmak eksik un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk su (bulguru ıslatmak için) (sıcak su kullanılmayacak)
içi için
2 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gram kıyma
3 baş soğan
yarım tatlı kaşığı salça
yarım demet maydanoz
1 çay bardağı ceviz
tuz,karabiber,pul biber (hepsinden birer çay kaşığı)
kızartmak için
sıvı yağ

YAPILIŞI
soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda kavrulur üzerine kıyma eklenip iyice kavrulur salçası baharatları konulur bir miktar daha kavrulduktan sonra ceviz içi eklenir ve altı kapatılır ince doğranmış maydanoz eklenip karıştırılır soğumaya bırakılır.  hamurunun yapılışına gelince bulgur soğuk suyla ıslatılır suyunu tamamen çektiğinde irmiği salçası ve baharatları ilave edilip yoğrulmaya başlanır hamur kurudukça eller ıslatılarak hamur nemlendirilir (çok koymayın yoksa biranda sulanıyor) 15 dakika kadar yoğrulduktan sonra unu ilave edilir yoğrulmaya devam edilir  hafif ele yapışan ama macun kıvamında bir hamur olması gerekiyor. bunu anlamak için bir parça hamurdan alıp çok az düzleştirilip hafifçe çekiştirin bir anda kopma olmuyorsa olmuş demektir. buarada eller iyice yıkanıp şekil verilmeye başlanır (ele daha az yapışıyor) daha sonra içli köfte şeklini vermeyi biliyorsanız ne güzel ama bilmiyorsanız 2 yağlı kağıt arasına ceviz büyüklüğünde hamurdan koyup merdane ile inceltin içini koyup ikiye katlayın ve açık kısmını iyice yapıştırın diğer hamurlar bitene kadar aynı şekilde yapın ve kızgın yağda nar gibi olana kadar kızartın.limon ve maydanozla servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN......

ben normalde içli köfte şeklinde yapıyorum ama bu sefer yağlı kağıt arasında denemek istedim bu şekilde de çok pratik oldu tavsiye edebilirim. ayrıca yaptığınız köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde buzdolabı poşetine dizip derin dondurucuda saklayabilirsiniz ve istediğiniz zaman çıkartıp kızartabilirsiniz.ben genelde iki ölçü hamur tutup dondurucumda saklıyorum ani bir misafir geldiğinde çok pratik oluyor.




2 yorum:

  1. ellerine sağlık süper gorunuyorlar zor oldugunu düsünerek yapmaya hic kalkısmadıgım bir yemektir benm icin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inanın çok zor değil biraz yoğurması zor benim için oda bileğim rahatsız olduğu için çok fazla bastıramıyorum. seviyorsanız mutlaka deneyin derim. birde kıymalı içine çok az kuş üzümü eklerseniz dahada lezzetli oluyor.

      Sil