24 Mart 2015

UN HELVASI

merhabalar
çoğu insana çok zor gelen bir tarif vermek istedim. aslında sanıldığı kadar zor değil sadece kavurma aşaması biraz uzun ve şerbetini verdikten sonra topaklanmaması önemli gerisi çok basit.
ilk yaptığımda banada çok zor gelmişti doğrusu kısık ateşte uzun uzun kavurmak gerekiyor çünkü yaptıkça elim alıştı eskisi kadar zor gelmiyor artık :))))
gelelim tarifimize

 MALZEMELER
şerbeti
5 kahve fincanı şeker
5 su bardağı su (çok büyük bardak olmayacak)
hamuru
5 kahve fincanı un
200 gram margarin yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
isteğe bağlı çam fıstığı
YAPILIŞI
ilk önce şerbetini hazırlıyoruz şeker ve suyu bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz (şerbet helvanın hamuruna konulurken ılık olursa topaklanma çok olmuyor). derin bir tencerede margarin ve sıvı yağı ısıtıp içine unu ekliyoruz ve kısık ateşte başlıyoruz kavurmaya rengi biraz dönmeye başlayınca fıstıkları ilave ediyoruz (bu aşamada eğer fıstıklar yanar mı diye şüphe ederseniz başka yerde kavurup ilave edebilirsiniz) ve kavurmaya devam ediyoruz istenilen rengi ayarlamak için hamurdan çok küçük bir parçayı küçük bir tabakta çok az şerbetliyoruz eğer istenilen renge ulaşmışsa ılık olan şerbeti hamura ilave ediyoruz iyice çırparak topaklanmayı önlüyoruz yavaş yavaş kendini toplamaya başlıyor zaten.kavurmaya devam ediyoruz helva tahta kaşıktan tamamen ayrılınca helva tam kıvamını bulmuş demektir altını kapatıp istenilen şekli veriyoruz ve ılık olarak servis yapıyoruz. AFİYET OLSUN.....
eğer helvayı yaparken fıstık kullanmazsanız ve topaklanma olacağını düşünüyorsanız şerbetini koyar koymaz blendırdan geçirebilirsiniz. böylece hiç topak kalmıyor.

6 yorum:

  1. Ellerine sağlık harika görünüyor

    YanıtlaSil
  2. hekvaya bayılırım... Un helvası da harika görünüyor.. Elllerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Ayyy canım istedi. Siz de ne güzel yapmışsınız. Annem de çok güzel yapar. Ama uzakta şimdi:( Memleketimiz ayrıldı evlenince:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzak olunca zor oluyordur eminim ama sizde yapıp o günleri yad edebilirsiniz

      Sil