19 Mart 2015

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ



merhabalar....
bizim evde portakal kabuğu reçeli çok sevilir özellikle kızım ve ben bayılıyoruz. bir kaç gündür portakallardan kalan kabukları atmayıp reçel yapacaktım ama reçelin bir kısmı şekerleme oldu :)))
güzelde oldu. keklerde, tatlılarda ve hatta rondodan geçirip dondurmalarda bile kullanılabilir.
gelelim tarifine ;

MALZEMELER
5-6 tane portakal kabuğu
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu
1 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI
portakal kabuklarını beyaz kısmını temizleyip ince ince doğruyoruz 4-5 sefer haşlayıp acı suyunu atıyoruz daha sonra 1 su bardağı su, 1,5 su bardağı şeker ve portakal kabuklarını koyup hafif şefaflaşana kadar pişiriyoruz ( bu aşama reçel yapar gibi) şefaflaşınca limon suyunu damlatıp bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. portakal kabuklarının şekerleme yapacağımız kısmını alıp süzüyoruz. yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1 yemek kaşığı şekeri yayıp(bu aşamada ben şekeri biraz fazla kullanmışım) üzerine portakal kabuklarını döküyoruz ve hepsini karıştırıyoruz ve iyice yayıyoruz. daha sonra 180 derece ısıtılmış fırında rengi hafif dönene kadar kurutuyoruz kahve rengine dönmemesine dikkat ediyoruz. daha sonra çıkarıp iyice soğudumu sıkı kapaklı kavanozlarda muhafaza ediyoruz.
kalan şekerli suyun içinde ben bir miktar portakal kabuğu bıraktım sabahları reçel olarak kullanmak için. eğer çok sulu olursa eğer pastaları ıslatmakta yada keklerde lezzetlendirmek için kullanılabilir.
ayrıca çıtır çıtır olduğu için çocuklar çerez gibi şekerlemeler gibi yemeği çok sevdiler. bu hazır şekerlemelerden daha sağlııklı en azından jelatinler içinde adını bile bilmediğimiz maddeler yok.
isteğe bağlı olarak çok şekerli olmasın derseniz şeker miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilir. kurutma esnasında şeker serpmeyebilirsiniz. AFİYET OLSUN....


2 yorum:

  1. elinize sağlık bizde kabukları hep atarız atmayalım bundan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede arnayin ve mutlaka deneyin inan pisman olmazsiniz

      Sil