30 Mart 2015

TUZDA TAVUK


yeni haftadan herkese merhabalar. 
bugünde yeni bir tarifle karşınızdayım tuzda tavuk. tavuğun en lezzetli hali bence resimleri görünce bu tavuk böyle yenilir mi çok tuzlu olur diyebilirsiniz fakat hiç öyle olmuyor ilk yaptığım zaman bende öyle düşünmüştüm doğrusu :) ısrarla denemenizi öneriyorum çünkü tavuk kendi yağı ve buharıyla pişiyor bu da lezzetini arttırıyor. gelelim tarife...

MALZEMELER
1 bütün tavuk
2 yumurta beyazı
yarım su bardağı su
3,5-4 kilo kalın tuz
yağlı kağıt
bir kaç damla limon suyu

YAPILIŞI
 tavuğu iyice yıkayıp süzdürüyoruz. tavuğun her yerini limon suyuyla ovuyoruz. tepsimize yağlı kağıt seriyoruz (tuz piştikten sonra rahat çıksın diye). derin bir kaba 3,5 kilo kalın tuzu koyup üzerine 2 yumurta beyazının çok az su ilave ediyoruz (suyu kontrollü koymak gerekiyor yoksa tuz sulu olup tavuğun üzerinde durmaz) ve elimizle iyice karıştırıyoruz (mikserle karıştırır gibi) bir süre sonra köpük gibi olmaya başlıyor köpük gibi olunca yağlı kağıdın üzerine tavuğun üzerine sığacağı kadar yayıp tavuğun sırtı yukarı gelecek şekilde yatırıyoruz üzerini hiç açıklık kalmayacak şekilde tuzla iyice örtüyoruz ve fırının alt rafına tepsimizi koyup 200 derecede 1,5-2 saat pişiriyoruz. pişen tavuğu tuzun içinden çıkartırken kenarlarından bıçakla ve çekiçle vurarak tuzu kaldırıyoruz(kaya gibi sert oluyor) ve tavuk kemiklerinden ayrıldığı için dikkatlice çıkartıyoruz üzerine gelen fazla tuzu temizleyip afiyetle yiyoruz :) AFİYET OLSUN...


tuzu ayıracağınız zaman bıçağı çok içeri itmemek gerekiyor yoksa tavuk zarar görüyor. ayrıca bu tavuğu yaparken içine iç pilav yapıp yaparsanız bir okadar daha lezzetli olur. bu şekilde de denemenizi tavsiye ediyorum....

2 yorum:

  1. Benim köyden gelen organik olduğu için bir türlü pişmek bilmeyen tavuklarıma senin tarifi uygulayacağım.sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle deneyin organik tavuklada dahada lezzetli olacagina eminim ayrica cok guzelde pisecektir

    YanıtlaSil